20 συμβουλές προϋπολογισμού για εύκολη διαχείριση χρημάτων

20 συμβουλές προϋπολογισμού για εύκολη διαχείριση χρημάτων

29 Ιουνίου, 2023 0 By admin
Σημείωση σύνταξης: Το Intuit Credit Karma λαμβάνει αποζημίωση από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

Ο προϋπολογισμός είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς οικονομικής ζωής.

Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δαπανών για να διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα αρκετά για τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς. Αντί να περιορίζετε τον εαυτό σας, αυτές οι 20 συμβουλές προϋπολογισμού θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σαφή εικόνα για το πού ξοδεύετε τα χρήματά σας και θα σας βοηθήσουν να βρείτε επιπλέον εισόδημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.

Τα άτομα που διαθέτουν επιτυχή προϋπολογισμό μπορούν να προετοιμαστούν για να ξεφύγουν από το χρέος πιο γρήγορα, να επιτύχουν τους στόχους αποταμίευσης τους με την πάροδο του χρόνου και να κάνουν έξυπνες δαπάνες. Το καλύτερο μέρος είναι ότι χρειάζονται μόνο μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα των χρημάτων σας για να εφαρμόσετε καλές συνήθειες προϋπολογισμού.

Φυσικά, υπάρχουν πράγματα που αξίζει να κάνετε κάθε μέρα. Διατηρούμε τη σωματική υγεία φροντίζοντας την υγιεινή και είμαστε δραστήριοι. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε αυτού του είδους την καθημερινή φροντίδα για να ενισχύσουμε τα οικονομικά μας θεμέλια; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικά γρήγορα και εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.


 1. Δημιουργήστε τον προϋπολογισμό σας πριν από την έναρξη του μήνα
 2. Εξασκηθείτε στον προϋπολογισμό στο μηδέν
 3. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία
 4. Καθιερώστε ανάγκες έναντι επιθυμιών
 5. Διατηρήστε οργανωμένους τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας
 6. Προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους
 7. Μην ξεχάσετε να διασκεδάσετε
 8. Πρώτα εξοικονομήστε, μετά ξοδέψτε
 9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη συνταξιοδότησή σας τώρα
 10. Διαχωρίστε την άμεση κατάθεσή σας
 11. Περιμένετε το αναπάντεχο
 12. Προγραμματίστε μεγάλες αγορές
 13. Συμπεριλάβετε μια κατηγορία έκτακτης ανάγκης
 14. Αλλάζετε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα
 15. Καταγράψτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους
 16. Κράτα μια μέρα που δεν τη χάνεις
 17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου
 18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο με μετρητά
 19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση
 20. Να είσαι ευέλικτος

1. Δημιουργήστε τον προϋπολογισμό σας πριν ξεκινήσει ο μήνας

Για να παραμείνετε στον προϋπολογισμό σας, προγραμματίστε εκ των προτέρων. Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του νέου μήνα, καθίστε και προγραμματίστε τις δραστηριότητες και τα έξοδά σας για τον επόμενο μήνα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα οδικό ταξίδι ή επίσκεψη σε κτηνίατρο έναν μήνα, αλλά όχι έναν άλλο. Αφού προγραμματίσετε τον μήνα σας, δημιουργήστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

2. Εξασκήστε τον προϋπολογισμό στο μηδέν

Ο προϋπολογισμός στο μηδέν σημαίνει να παρακολουθείτε κάθε δολάριο που βγάζετε και να αφήνετε χώρο στον προϋπολογισμό σας μέχρι να διαθέσετε ένα μόνο δολάριο.

Ας υποθέσουμε ότι κερδίζετε 4.000 $ το μήνα. Μετά τον προϋπολογισμό για τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις, τα πάγια έξοδα και τυχόν πρόσθετα έξοδα, δεν θα σας περισσεύουν χρήματα.

Ο μηδενικός προϋπολογισμός μπορεί να σας δείξει πού πηγαίνουν τα χρήματά σας και να δίνει σε κάθε δολάριο που κερδίζετε έναν σκοπό.

Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία για να εξασφαλίσετε την επιτυχία από την αρχή. Παρακολουθήστε τα χρήματά σας με μια εφαρμογή προϋπολογισμού ή χρησιμοποιήστε εφαρμογές για να παρακολουθείτε χρήματα που δαπανώνται για αγορές ή έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Τα ισχυρά εργαλεία κατάρτισης προϋπολογισμού σάς βοηθούν να παρακολουθείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, σας ωθούν προς τους στόχους σας και δίνουν προτεραιότητα στους λογαριασμούς σας και σας ειδοποιούν εάν ξοδεύετε πάρα πολλά σε μια κατηγορία.

4. Προσδιορίστε τις ανάγκες έναντι των επιθυμιών

Κανόνας 50-30-20Εικόνα: Ο κανόνας 50-30-20

Οι «ανάγκες» είναι οτιδήποτε κρίσιμο για τη βασική σωματική, ψυχική και οικονομική σας ευημερία—σκεφτείτε το φαγητό, το ενοίκιο και την εξόφληση του χρέους. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό σας και μπορούν να βρεθούν στον υπολογιστή προϋπολογισμού του Credit Karma.

Σκεφτείτε τον κανόνα 50/20/30, ο οποίος κατανέμει περίπου το 50% του εισοδήματός σας σε απαραίτητα, το 20% σε αποταμιεύσεις ή χρέη και το 30% σε μη απαραίτητα που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας.

5. Οργανώστε λογαριασμούς και αποδείξεις

Διατηρήστε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας οργανωμένες σε περίπτωση που χρειαστεί να αμφισβητήσετε την επιστροφή χρημάτων. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για φορολογικούς σκοπούς.

Μπορείτε να επιλέξετε να αρχειοθετήσετε τα έγγραφα με φυσικό τρόπο μέσω κρεμαμένων αρχείων ή επεκτάσιμων φακέλων. Εάν επιλέξετε να αρχειοθετήσετε φυσικά, ταξινομήστε τα έγγραφά σας ανά λογαριασμό ή μήνα, όποιο από τα δύο σας ταιριάζει. Εάν λαμβάνετε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις σας κυρίως μέσω email, ίσως θέλετε να υποβάλετε τα πάντα ηλεκτρονικά.

6. Προτεραιότητα αποπληρωμής χρέους

πιστωτικό σκορΕικόνα: Πιστωτική βαθμολογία

Εάν μπορείτε, η προτεραιότητα στις πληρωμές του χρέους μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα από τόκους και να μειώσει το οικονομικό άγχος. Είναι σημαντικό να μειώσετε το χρέος σας επειδή επηρεάζει τη χρήση της πίστωσης σας. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τη χρήση της πίστωσης κάτω από το 30% του ορίου σας.

7. Μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε

Πέρα από όλα τα άλλα, ένα μέρος του προϋπολογισμού των σιδηροδρόμων περιλαμβάνει και προγραμματισμό ψυχαγωγίας. Όταν αφιερώνετε χρήματα για μη βασικές δραστηριότητες, διασφαλίζετε ότι έχετε αρκετά για να απολαύσετε χωρίς τον κίνδυνο υπερβολικών δαπανών.

Είτε πρόκειται για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, για μια βραδινή έξοδο με φίλους ή για μια ξεχωριστή απόλαυση, η αφαίρεση ενός μικρού χρηματικού ποσού κάθε μήνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε στην κορυφή των οικονομικών σας και να αποφύγετε τη διασκέδαση για οικονομική ελευθερία.

8. Πρώτα εξοικονομήστε, μετά ξοδέψτε

Σκεφτείτε την εξοικονόμηση ως σταθερή δαπάνη και επομένως συνυπολογίστε την στον προϋπολογισμό σας. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Warren Buffett, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στις αποταμιεύσεις σας και συνιστά να αυτοματοποιείτε τις συνεισφορές σας για να αποφύγετε τον πειρασμό.

9. Ξεκινήστε να συνεισφέρετε στη σύνταξη τώρα

Ίσως το έχετε ξανακούσει, αλλά θα το ξαναπούμε: Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη σύνταξη. Εάν είναι δυνατόν, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεγιστοποιήσετε το πρόγραμμα αντιστοίχισης συνταξιοδότησης του εργοδότη σας. Το να ξεκινήσετε νωρίς μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαντλήσετε τον προϋπολογισμό σας ενώ προσπαθείτε να καλύψετε τη διαφορά.

10. Μοιράστε την άμεση κατάθεσή σας

Εάν έχετε απευθείας κατάθεση μέσω του εργοδότη σας, σκεφτείτε να τη ρυθμίσετε έτσι ώστε ένα ποσοστό του εισοδήματός σας να πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο αυτοματισμός λειτουργεί για εσάς.

11. Να περιμένετε το απροσδόκητο

Προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρωνΕικόνα: Προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας εκ των προτέρων

Μερικές φορές, όλος ο προγραμματισμός στον κόσμο δεν μας προετοιμάζει για απροσδόκητα έξοδα. Πράγματα όπως η επισκευή του αυτοκινήτου σας ή η μετάβαση στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης στον προϋπολογισμό σας. Αρχικά, στοχεύστε να εξοικονομήσετε το μικρότερο ποσό που θα σας κάνει να νιώσετε ότι έχετε κάλυψη για έκτακτη ανάγκη. Μετά από αυτό, οι ειδικοί συνήθως συνιστούν την παροχή εξόδων αξίας τριών έως έξι μηνών, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

12. Προγραμματίστε μεγάλες αγορές

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακριβό αντικείμενο, όπως ένα νέο φορητό υπολογιστή ή τηλεόραση, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Αποφασίστε την ημερομηνία αγοράς και διαιρέστε την τιμή με τον αριθμό των ημερών.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε έναν υπολογιστή 1.500 $ σε 300 ημέρες, πρέπει απλώς να εξοικονομήσετε 5 $ την ημέρα. Αυτό σας αποτρέπει από τη χρέωση του αντικειμένου στην πιστωτική σας κάρτα, φέρνοντάς σας πιθανώς σε σοβαρό χρέος και πληρώνοντας τόκους μέχρι να μπορέσετε να εξοφλήσετε το υπόλοιπο.

13. Συμπεριλάβετε την κατηγορία έκτακτης ανάγκης

Μερικές φορές μια δαπάνη δεν ταιριάζει απόλυτα στις κατηγορίες του προϋπολογισμού σας. Εδώ είναι χρήσιμη η τυχαία ευκαιρία. Ιδού το αλίευμα: Βεβαιωθείτε ότι δεν το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για υπερβολικές δαπάνες σε καμία από τις άλλες κατηγορίες σας. Εάν βρίσκεστε να υπερβείτε συνεχώς τον προϋπολογισμό σας για φαγητό, ψώνια ή οποιονδήποτε άλλο τομέα, σκεφτείτε να αλλάξετε τον προϋπολογισμό σας αντί να τον μεταφέρετε στα επείγοντα περιστατικά σας.

14. Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα

Οι ανάγκες σας θα αλλάξουν και δεν πρέπει να ορίσετε προϋπολογισμό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επαναξιολογήσετε τον προϋπολογισμό σας κάθε μήνα για να δείτε πόσο καλά τον τηρήσατε. Εάν παρατηρήσετε ότι κάνετε συνεχώς υπερβολικές δαπάνες σε μια κατηγορία και υποδαπανώνετε σε μια άλλη, ισορροπήστε τον προϋπολογισμό σας για να τον κάνετε πιο προσιτό.

15. Θέστε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους

Να θυμάστε ότι οι πιο εύκολοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι ΕΞΥΠΝΟΙ – Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εφικτοί, Σχετικοί και Έγκαιροι. Αντί να πείτε, “Φέτος, θέλω να εξοικονομήσω περισσότερα”, δοκιμάστε, “Θέλω να εξοικονομήσω 1.000 $ για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Δεκεμβρίου”.

16. Παρατηρήστε τη μέρα που δεν ξοδέψατε

Ορίστε μια μέρα την εβδομάδα που δεν ξοδεύετε χρήματα εκτός από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα εβδομαδιαία έξοδά σας παραμένουν εντός του προϋπολογισμού σας.

Αν δυσκολεύεστε να ξοδέψετε χρήματα, σκεφτείτε έναν ολόκληρο μήνα που δεν ξοδεύετε. Η ιδέα είναι να ξοδεύετε χρήματα μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης όλο τον μήνα και να βάλετε τυχόν επιπλέον μετρητά σε αποταμιεύσεις.

17. Μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να τελειοποιήσετε τη νέα σας ρουτίνα προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός σας μπορεί να μην είναι τέλειος την πρώτη ή τη δεύτερη φορά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τον τρόπο ζωής σας όταν αποφασίζετε για μια νέα ρουτίνα. Επικεντρωθείτε στη λήψη καθημερινών αποφάσεων γύρω από τους στόχους του προϋπολογισμού σας για να βοηθήσετε στη δημιουργία νέων συνηθειών.

Η προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα κέρδη σας και θα σας προσφέρει ήσυχο ότι κάθε δολάριο στον τραπεζικό λογαριασμό σας πηγαίνει για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

18. Δοκιμάστε τον προϋπολογισμό μόνο με μετρητά

Ο προϋπολογισμός μόνο με μετρητά περιλαμβάνει τη χρήση μόνο μετρητών για όλες τις αγορές και την τακτική παρακολούθηση των δαπανών. Αυτή η μέθοδος προϋπολογισμού καθιστά εύκολο να δείτε πόσα χρήματα έχετε να ξοδέψετε και να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση μόνο με μετρητά σάς επιτρέπει να λαμβάνετε συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες σας, επειδή σας αναγκάζει να προσέχετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας.

19. Προϋπολογισμός για την οικονομική σας κατάσταση

Για έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό που λειτουργεί μακροπρόθεσμα, πρέπει να λάβετε υπόψη την οικονομική σας κατάσταση. Ο ελπιδοφόρος προϋπολογισμός – προγραμματισμός δαπανών με βάση πιθανά έσοδα – μπορεί να οδηγήσει σε χρέη αντί για αποταμίευση. Από την άλλη πλευρά, ο προϋπολογισμός που αγνοεί ένα μέρος του εισοδήματός σας μπορεί να σας οδηγήσει να σπαταλήσετε χρήματα ή να αγνοήσετε ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου, όπως η επένδυση.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της αποταμίευσης, της εξόφλησης του χρέους και της επένδυσης στο μέλλον σας. Σκεφτείτε απροσδόκητα έξοδα, όπως επισκευές αυτοκινήτου ή ιατρικούς λογαριασμούς, για να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα έξοδα προτού αποφασίσετε πώς να οργανώσετε τα οικονομικά σας.

20. Να είστε ευέλικτοι

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές η οικονομική μας κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά. Κατά τον προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο και να το τηρείτε, αλλά και να είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές όταν είναι απαραίτητο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπή ορισμένων εξόδων, εύρεση τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων ή άνοιγμα σε νέες ιδέες και ευκαιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η ευελιξία στον προϋπολογισμό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και να χτίσετε μια σταθερή οικονομική βάση με εμπιστοσύνη.